Droga Krzyżowa szlakiem męczeństwa bł. Karoliny Kózkówny

„Błogosławiona Karolino
Świeć nam przykładem cnoty męstwa
Bądź wzorem pracy i modlitwy
Czystości życia i męczeństwa.”

W tym roku po raz pierwszy zaprosiliśmy uczniów wraz z rodzicami do wzięcia udziału w drodze krzyżowej szlakiem męczeństwa bł. Karoliny Kózkówny
W wałrudzkim lesie, gdzie 16-latka uciekała przed ciosami zadawanymi jej przez rosyjskiego żołnierza, wytyczony został szlak jej męczeństwa. Teksty rozważań naszej drogi krzyżowej nawiązywały do problemów, trosk i kłopotów, z którymi boryka się każdy człowiek podczas ziemskiej wędrówki. Zapominając często, że Chrystus niosący krzyż jest źródłem siły, mądrości i pociechy.
16 kwietnia o godz. 11:00 spotkaliśmy się przy domu rodzinnym bł. Karoliny, gdzie Ks. Zbigniew Szostak opowiedział nam o bł. Karolinie i cudownych uzdrowieniach za Jej przyczyną. Mogliśmy również zwiedzić dom rodzinny Karolinki i makietę wioski galicyjskiej.
Podczas drogi krzyżowej polecaliśmy siebie i swoje rodziny prosząc przede wszystkim o zdrowie i potrzebne łaski za przyczyną bł. Karoliny.
Po powrocie do Ośrodka wszyscy spotkaliśmy się przy wielkanocnym stole, gdzie ks. dyrektor Marek Kogut złożył świąteczne życzenia. Całemu spotkaniu towarzyszyła miła i serdeczna atmosfera.

Zapraszamy do galerii