Odpust w Kaplicy Ośrodka

Pragnę, aby święto Miłosierdzia było ucieczką

i schronieniem dla wszystkich dusz,

a szczególnie dla biednych grzeszników

(Dz. 699)

W sobotę, 2 kwietnia 2016 r., w naszym Ośrodku przeżywaliśmy odpust ku czci Miłosierdzia Bożego. Mszy Świętej odpustowej przewodniczył i kazanie wygłosił abp Józef Kowalczyk. Prymas Senior w Słowie Bożym podkreślił istotę Miłosierdzia Bożego w życiu każdego z nas. Nawiązywał do słów Św. Jana Pawła II, że miłosierdzie to dobro czynione bliźnim. Tylko wówczas jest ono naprawdę aktem miłości miłosiernej.

W uroczystości odpustowej uczestniczyli pracownicy Ośrodka, goście przebywający na turnusie rehabilitacyjnym, mieszkańcy Jadownik Mokrych, uczniowie naszej szkoły oraz ich rodzice.

Dyrektor Ośrodka ks. Marek Kogut podziękował wszystkim za liczny udział we Mszy Świętej.  Szczególne wyrazy wdzięczności skierował do abpa Józefa Kowalczyka, z inicjatywy którego powstało to wielkie dzieło miłosierdzia jakim jest nasz Ośrodek. Podziękowania złożył także pracownikom Ośrodka za ogromny trud i miłosierną służbę drugiemu człowiekowi .

Po uczcie duchowej ks. Dyrektor zaprosił wszystkich gości na uroczystą kolację.

Święto Miłosierdzia Bożego zostało ustanowione w 2000 r. przez bł. Jana Pawła II. Przypada ono w pierwszą niedzielę po Wielkanocy. Jest to tzw. „niedziela biała”. Wybór pierwszej niedzieli po Wielkanocy na święto Miłosierdzia ma swój głęboki sens teologiczny, który wskazuje na ścisły związek, jaki istnieje pomiędzy wielkanocną tajemnicą Odkupienia a tajemnicą miłosierdzia Bożego. Święto jest nie tylko dniem szczególnego uwielbienia Boga w tajemnicy miłosierdzia, ale także czasem łaski dla wszystkich ludzi.

Pragnę - powiedział Pan Jezus - aby święto Miłosierdzia było ucieczką i schronieniem dla wszystkich dusz, a szczególnie dla biednych grzeszników (Dz. 699).

Dusze giną mimo mojej gorzkiej męki. Daję im ostatnią deskę ratunku, to jest święto Miłosierdzia mojego. Jeżeli nie uwielbią miłosierdzia mojego, zginą na wieki (Dz. 965).

Kto w dniu tym przystąpi do Źródła Życia - powiedział Chrystus - ten dostąpi zupełnego odpuszczenia win i kar (Dz. 300).

W dniu tym otwarte są wnętrzności miłosierdzia mego, wylewam całe morze łask na dusze, które się zbliżą do źródła miłosierdzia mojego; (. . .) niech się nie lęka zbliżyć do mnie żadna dusza, chociażby grzechy jej były jako szkarłat (Dz. 699).

ODPUST ZUPEŁNY

W II Niedzielę Wielkanocną, zgodnie z rozporządzeniem Ojca Świętego, można dostąpić odpustu zupełnego, zgodnie ze wskazaniami podanymi poniżej.

Udziela się odpustu zupełnego na zwykłych warunkach (spowiedź sakramentalna, komunia eucharystyczna, modlitwa w intencjach papieskich) wiernemu, który w II Niedzielę Wielkanocną, czyli Miłosierdzia Bożego, w jakimkolwiek kościele lub kaplicy, z sercem całkowicie wolnym od wszelkiego przywiązania do jakiegokolwiek grzechu, choćby powszedniego, weźmie udział w pobożnych praktykach spełnianych ku czci Bożego Miłosierdzia albo przynajmniej odmówi przed Najświętszym Sakramentem Eucharystii, wystawionym publicznie lub ukrytym w tabernakulum, modlitwę „Ojcze nasz” i Credo, dodając pobożne wezwanie do Pana Jezusa Miłosiernego (np. „Jezu Miłosierny, ufam Tobie”).

Udziela się odpustu cząstkowego wiernemu, który — przynajmniej z sercem skruszonym — skieruje do Pana Jezusa Miłosiernego jedno z prawnie zatwierdzonych pobożnych wezwań.

(Dekret o związaniu odpustów z aktami kultu spełnianymi dla uczczenia Bożego Miłosierdzia)