Spotkanie z policjantami i konkurs plastyczny - "Bezpieczny dom, szczęśliwa rodzina"

W ramach działań profilaktycznych związanych z zapobieganiem przemocy realizowanych przez Zespół Interdyscyplinarny do Spraw Przeciwdziałania Przemocy w Rodzinie 12 marca 2019 r. dzieci i młodzież z naszego Ośrodka wzięli udział w spotkaniu z policjantami z Komisariatu Policji w Żabnie: podkom. Dominikiem Rzepeckim, st. sierż. Dawidem Dziedzicem, asp. Andrzejem Mrówką oraz przewodniczącą w/w Zespołu p. Barbarą Kamysz -Wietachą. Funkcjonariusze zapoznali dzieci z charakterem pracy policjantów. Podawali różne przykłady zdarzeń, w których policjanci pomagają ludziom w trudnych sytuacjach. Zwrócili również uwagę na niebezpieczeństwa, jakie mogą czyhać na dzieci w kontaktach z obcymi. Omówili sposoby unikania ich. Ponadto podkreślili, jak ważną rolę pełnią elementy odblaskowe, które uczniowie powinni posiadać. Każdy mógł zadać pytanie i dowiedzieć się jak wygląda służba policjanta.

W drugiej części spotkania, po wyjściu na zewnątrz, wszyscy mieli okazję zobaczyć wozy policyjne, wsiąść za kierownicę i włączyć sygnały dźwiękowe i świetlne. Niektórzy chętnie zakładali elementy stroju policjanta i pięknie pozowali do zdjęć. Na koniec każde dziecko otrzymało drobny upominek oraz słodycze.

Spotkanie z funkcjonariuszami policji było wstępem do Konkursu plastycznego nt. „Bezpieczny dom, szczęśliwa rodzina”, który odbył się kolejnego dnia. Po krótkiej prezentacji multimedialnej dotyczącej rodziny  i jej funkcji w życiu człowieka wszyscy rozpoczęli pracę w swoich grupach. Każda klasa wykonała plakat przedstawiający  rodzinę, w której dominują pozytywne emocje, m.in. miłość, radość, uśmiech i poczucie bezpieczeństwa. Prace były różnorodne i ciekawe. Wszyscy wykazali się dużą pomysłowością, dlatego każdy otrzymał słodki upominek.

Spotkania te były bardzo interesujące i pouczające, a przekazana wiedza teoretyczna z pewnością znajdzie  zastosowanie w praktyce.

Zapraszamy do galerii