Odpust ku czci Miłosierdzia Bożego w kaplicy naszego Ośrodka - 2024

W pierwszą niedzielę po Wielkanocy obchodzimy ustanowione przez Jana Pawła II Święto Miłosierdzia Bożego. Z tej okazji 6 kwietnia 2024 r w wigilię tego święta, w kaplicy naszego Ośrodka przeżywaliśmy uroczystość odpustową. Przed rozpoczęciem Mszy Świętej odmówiliśmy Koronkę do Bożego Miłosierdzia zawierzając samych siebie i nasze rodziny. Uroczystej Mszy Św. przewodniczył i kazanie wygłosił ks. Stanisław Mika, któremu towarzyszyli współcelebransi: Ks. Bogdan Walerowski, dziekan dekanatu radłowskiego, Ks. Józef Oleksy, proboszcz parafii Zaborów oraz ks. Marek Kogut, dyrektor naszego Ośrodka.

W kaplicy Ośrodka podczas wspólnej modlitwy spotkali się pracownicy, uczniowie oraz uczestnicy WTZ z rodzicami, a także parafianie z Jadownik Mokrych. Piękne i radosne przeżywanie tej uroczystości uświetnił  śpiew ośrodkowej scholii. Po wspólnej modlitwie spotkaliśmy się przy świątecznym stole, by radować się sobą.

Święto Miłosierdzia Bożego to także patronalne święto Caritas. Z tej okazji w sobotę o godz. 10.30 w kościele bł. Karoliny w Tarnowie  miała miejsce Msza Święta pod przewodnictwem biskupa tarnowskiego Andrzeja Jeża. Była ona transmitowana przez Radio RDN Małopolska i RDN Nowy Sącz.

Podczas uroczystości odbyło się poświęcenie sztandaru Caritas. Ponadto zostały wręczone medale Misericors dla wolontariuszy, pracowników i darczyńców Caritas Diecezji Tarnowskiej.